Κατηγορίες
Uncategorized

Οι ιδέες σας ήταν κυρίαρχες

1005696_600716469949874_605192370_n

 (ανακοίνωση με αφορμή τα γεγονότα της ΕΡΤ)

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να αμφιβάλλει ότι και η ΕΡΤ ήταν μέχρι πρότινος η φωνή της εξουσίας. Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ανέκαθεν η εξουσία μεθόδευε την ελεγχόμενη πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από τους διορισμούς των διοικήσεων και μέσα από μισθούς μαμούθ που οι κομματικοί χαφιέδες των διοικήσεων εισέπρατταν. Ας μην ξεχνάμε τους Αρβανίτη και Κατσίμη, όταν αναδεικνύοντας το θέμα των βασανισμών της αντιφασιστικής μοτοπορείας από την αστυνομία, εκδικητικά –και υπό την εντολή του Δένδια- έχασαν τη δουλειά τους. Αυτή η πραγματικότητα, η οποία αφορά στις διοικήσεις, έρχεται σήμερα να συμψηφιστεί, από τον χυδαίο Σ. Κεδίκογλου και την αυταρχική κουστωδία του Σαμαρά, με την προσπάθεια της πλειοψηφίας των εργαζομένων της ΕΡΤ να προσφέρουν ενημέρωση και ποιοτικά -σε πολιτιστικό επίπεδο- προγράμματα. Φυσικά, οποιοσδήποτε άνθρωπος αποστρέφεται τους εύπεπτους λαϊκισμούς γνωρίζει ότι οι ατομικές ευθύνες μας βαραίνουν πάντοτε, πράγμα που σημαίνει ότι και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν τις δικές τους προσωπικές, αξιακές και συνειδησιακές ευθύνες για τις παθογένειες της ΕΡΤ.

Δεν είναι μόνο η συνεχώς εντεινόμενη ανάγκη για έλεγχο της εξουσίας πάνω στην πληροφόρηση, άρα και πάνω στην ίδια την κοινωνία, που φάνηκε καταρχάς με την επίθεση που έγινε στα ακηδεμόνευτα μέσα αντιπληροφόρησης, στο athens indymedia, στο Ράδιο Ένταση και στον 98 FM (που σήμερα, προς τιμή των εργαζόμενων, εκπέμπει μέσα από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ). Η ΕΡΤ αποτελεί σήμερα τον δεύτερο κατά σειρά στόχο των κυρίαρχων διότι η επέλαση του κεφαλαίου και των ιδιωτικών συμφερόντων του νεοφιλελεύθερου βόθρου που μας κυβερνά είναι πλέον επιτακτική – ακόμη κι αν πρέπει να σταλούν στα Τάρταρα άλλοι 2700 άνθρωποι.

Εδώ και μερικές μέρες παρακολουθούμε μια πραγματικά ανοιχτή και κοινωνική ΕΡΤ, ελεύθερη, αδιαμεσολάβητη από τα συμφέροντα της εξουσίας, αυθόρμητη, με κουβέντες αληθινές, λάθη που πιστοποιούν ότι λίγα πράγματα πλέον είναι στημένα, πολιτιστικά δρώμενα που προάγουν τη φαντασία, χιούμορ σε αντιδιαστολή με τα καλογυαλισμένα προγράμματα του Λιάτσου και του Κεδίκογλου, πανκοινωνική αλληλεγγύη μπροστά στον κίνδυνο εισβολής της αστυνομίας. Πάνω απ’ όλα, παρακολουθούμε μια ΕΡΤ που δεν είναι απλός πομπός μηνυμάτων, αλλά και δέκτης όσων η κοινωνία πιστεύει, σκέφτεται και επιθυμεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να μην υποκύψουν με κανένα τρόπο, ακόμη κι αν οι ίδιοι κερδίσουν μερικά ψίχουλα από τον αγώνα που διεξάγεται σήμερα από όλη την κοινωνία. Τους καλούμε να κάνουν κάτι που υπερβαίνει τα συντεχνιακά αιτήματα και αντικαθιστά το ατομικό συμφέρον από το συλλογικό: να διευρύνουν αυτά τα σπουδαία και μεγαλειώδη επιτεύγματα, και από την αντίσταση απέναντι στην πιο σκληρή δεξιά που έχει γνωρίσει ο τόπος, να γίνουν κέντρα αντιπληροφόρησης ολόκληρης της κοινωνίας που έχει τεθεί -ξανά- σε κίνηση. Όχι απλώς για να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση και προκειμένου να οδηγηθούμε σε άλλο ένα κενό νοήματος εκλογικό πανηγύρι, αλλά για να έρθουμε σε οριστική ρήξη με την ολιγαρχία του κοινοβουλίου και τους θεσμούς της.

Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, αποδεικνύουν το πόσο πιο όμορφες μπορούν να γίνουν οι ζωές μας όταν μια κοινωνία λειτουργεί χωρίς τις παρεμβάσεις –δήθεν– ειδικών, κομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων και αντι-πολιτικών διαχωρισμών. Η άτυπη αυτοδιαχείριση της ΕΡΤ είναι η απόδειξη ότι η (αμεσο)δημοκρατική αυτοδιεύθυνση, όχι μόνο της ενημέρωσης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας είναι μια εν εξελίξει διαδικασία, εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια.

Καλούμε ολόκληρη την κοινωνία να οργανωθεί σε ανοιχτές συνελεύσεις στις οποίες θα μπορούν να εκφράζονται ΟΛΟΙ οι άνθρωποι, ελεύθερα και ισότιμα, για το πως θέλουμε να είναι μια ενημέρωση, ελεύθερη, ακηδεμόνευτη και αυτοδιαχειριζόμενη, και κατ’ επέκταση μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης όπου όλοι οι άνθρωποι –ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου και όποιου άλλου διαχωρισμού- θα μπορούν να συναποφασίζουν, μακριά από ιεραρχίες, οριζόντια και (αμεσο)δημοκρατικά για τα συλλογικά προβλήματα.

Όπως ακριβώς ο Ερντογάν έκλεινε προ ημερών κανάλια στην εξεγερμένη Τουρκία, και υπέβαλε τους σε διατεταγμένη υπηρεσία παπαγάλους τύπου Μπόμπολα (Mega και τα συναφή) να παίζουν την κασέτα τους –αποκρύπτοντας τα γεγονότα–, ο Σαμαράς είχε το θράσος να φιμώσει τον 902 όταν αναμετέδιδε το πρόγραμμα της ΝΕΤ. Τους διαμηνύουμε:

Όπου υπάρχουν πρακτικές Ερντογάν, υπάρχουν και εξεγΕΡΤικά μέτωπα ανάλογα με της Ταξίμ.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Συνέλευση για τη γενικευμένη αυτοδιεύθυνση

(pdf)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *